Pijte čaj, ostanite zdravi

Pijte čaj, ostanite zdravi

Nema ništa ljepše od šolje toplog čaja kojim ćete započeti jutro ili velike čaše ledenog čaja da vas rashladi tokom ljeta. Već više od 5000 godina razni narodi i kulture širom svijeta uživaju u ispijanju čaja, što ga čini pićem koje se najviše konzumira, nakon vode. Srećom, naši preci koji su pili čaj bili su dovoljno mudri i prepoznali su njegovu vrijednost i gledali su prema budućnosti tako da i mi možemo uživati u ovom eliksiru za koji sada znamo da ima brojne zdravstvene koristi. Jedna od mnogih poznatih dobrobiti otkrivena suvremenim istraživanjima: značajna konzumacija čaja dovodi do zdravijeg srca.

Prema podacima objavljenima 2012. u časopisu Food & Function (Hrana i funkcija ), crni i zeleni čaj mogu smanjiti rizik od koronarne srčane bolesti i moždanog udara za 10 % do 20 %.(1) Dvije godine ranije objavljeno je jedno od najvećih istraživanja o uticaju čaja na zdravlje srca u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology ( Arterioskleroza , tromboza i vaskularna biologija). U istraživanju je praćeno više od 37.000 ljudi u Holandiji tokom 13 godina i otkriveno je da ljudi koji piju dovoljne količine čaja imaju manju vjerovatnoću da će umrijeti od srčanih bolesti od ljudi koji ne piju čaj. Učesnici u studiji koji su pili tri do šest šolja čaja dnevno imali su  manju incidencu obolijevanja od bolesti srca od onih koji su pili manje od jedne šolje, a pijenje više od šest šolja čaja dnevno bilo je povezano s još manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti u poređenju sa ispijanjem manje od jedne šolje.(2)

Pijte čaj, ostanite zdravi

Definicija čaja

Iako sve četiri vrste čaja poznate kao pravi čajevi (bijeli, zeleni, oolong i crni) nude pregršt zdravstvenih koristi, većina studija pokazuje da su crni i zeleni čajevi ipak predvodnici kada je riječ o zdravlju srca. Svaka se vrsta čaja proizvodi od lišća zimzelenog grma Camellia sinensis, ali razlike između njih nastaju zbog načina prerade u pojedinačne varijante. Bijeli čaj je najmanje prerađen, a pravi se od pupoljaka i određenih listova biljke Camellia sinensis koji se izlažu pari i suše. Zeleni čaj proizvodi se od svježe ubranih listova koji se odmah izlaže pari radi sprječavanja oksidacije ili izloženosti kiseoniku. Čaju Oolong dopušteno je da kratko vrijeme oksidira, a crni čaj potpuno oksidira. Rezultati različitih stepena oksidacije utiču na komponente koje blagotvorno djeluju na zdravlje, tako da je svaka vrsta čaja jedinstvena.

Zeleno je zdravo

Proces izlaganja pari u zelenom čaju uništava enzime koji razgrađuju pigmente boje u lišću, što im omogućava da zadrže svoju zelenu boju. Listovi se zatim valjaju i suše i tako se čuvaju njihovi prirodni polifenoli, snažni antioksidansi .

Većina polifenola u zelenom čaju dolazi u obliku flavonoida, poznatih kao katehini, biljnih hemijskih spojeva koji su odgovorni za zdrava svojstva zelenog čaja. Zbog razlika u obradi, zeleni čaj sadrži najviše katehina od svih vrsta čajeva.

U nekoliko nedavno objavljenih studija pokazalo se da moćni antioksidansi u zelenom čaju mogu pomoći u sprečavanju ateroskleroze, tačnije bolesti koronarnih arterija , zbog protuupalnih efekata na nakupljanje plaka u krvotoku i zidovima arterija.(7)

Katehini iz zelenog čaja djeluju i na snižavanje holesterola. U analizi časopisa Journal of American Dietetic Association iz 2011. navedeno je da je „konzumiranje katehina iz zelenog čaja povezano sa statistički značajnim smanjenjem ukupnog nivoa holesterola i nivoa LDL-a”.(3)

Crno je u modi

Crni čaj možda nema toliko polifenola kao zeleni, ali promjene u njegovim polifenolima tokom procesa oksidacije proizvode skup jedinstvenih spojeva koji imaju svoje vlastite zdravstvene koristi za srce. Studija iz 2012. otkrila je da pijenje tri šolje crnog čaja dnevno tokom 12 sedmica dovodi do značajnog smanjenja nivoa šećera i triglicerida u krvi, smanjenje odnosa LDL/HDL holesterola u plazmi, neznatno povećanje HDL holesterola i povećanja nivoa antioksidansa u krvi, što može pružiti zaštitu od oksidativnog stresa i upala. (4)

Druga istraživanja, poput jednog iz 2012. objavljenog u časopisu Archives of Internal Medicine, pokazala su da crni čaj poboljšava funkciju endotela i smanjuje krvni pritisak.(5)

Pijte čaj, ostanite zdravi

Biljni čajevi

Iako zeleni, bijeli, crni i Oolong čajevi sadrže najmoćniju količinu antioksidansa, biljni čajevi i dalje su zdrava opcija. Biljni čajevi imaju drugačiju koncentraciju antioksidansa jer se hemijski sastav uveliko razlikuje među različitim biljkama. Pokazalo se da rooibos, ili crveni čaj, napravljen od južnoafričke biljke Aspalathus linearis, pridonosi zdravlju srca. Takav zaključak proizlazi i iz studije iz 2011. godine, u kojoj su volonteri tokom šest sedmica dnevno pili šest šolja čaja rooibos i imali su smanjeni LDL holesterol.(6)

Čaj od hibiskusa čest je sastojak mnogih biljnih mješavina čaja, a može biti dobar i za srce. Njegova redovna konzumacija može sniziti krvni pritisak kod odraslih osoba s hipertenzijom.

Biljni čajevi mogu biti posebno zanimljivi osobama koje ne vole zelene ili crne čajeve; važno je samo da ga pijete često. Iako još uvijek nismo posve sigurni koliko čaja treba piti, dodavanje bilo koje količine u uobičajenu rutinu može biti veoma korisno.

Iako postoje dodaci prehrani dobiveni iz čaja koji mogu biti korisni, stručnjaci preporučuju čaj u tečnom obliku.

Naravno, ne trebate piti nekoliko litara čaja odjednom. Umjesto toga, pijte ga umjereno i redovno da biste održali visoki nivo antioksidansa u tijelu, čiste krvne žile i spriječili formiranje ugrušaka i aterosklerozu tokom dana. Čaj možete konzumirati na različite načine tokom dana da vam ne bi dosadio: vruć ili hladan, možda s malo istisnutog limunovog soka, što god vam je po želji. Ali morali biste znali da dodavanje mlijeka u čaj može oslabiti njegov blagotvoran efekt.

Reference:

  • (1) Bøhn SK, Ward NC, Hodgson JM, Croft KD. Effects of tea and coffee on cardiovascular disease risk. Food Funct. 2012;3(6):575-591. doi:10.1039/c2fo10288a. Return to content
  • (2) de Koning Gans JM, Uiterwaal CS, van der Schouw YT, et al. Tea and coffee consumption and cardiovascular morbidity and mortality. Arterioscler Thromb Vasc Bio. 2010;30(8):1665-1671. Return to content
  • (3) Kim A, Chiu A, Barone MK, et al. Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis. J Am Diet Assoc. 2011;111(11):1720-1729. Return to content
  • (4) Bahorun T, Luximon-Ramma A, Neergheen-Bhujun VS, et al. The effect of black tea on risk factors of cardiovascular disease in a normal population. Prev Med. 2012;54 Suppl:S98-S102. Return to content
  • (5) Hodgson JM, Puddey IB, Woodman RJ, et al. Effects of black tea on blood pressure: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2012;172(2):186-188. Return to content
  • (6) Marnewick JL, Rautenbach F, Venter I, et al. Effects of rooibos (Aspalathus linearis) on oxidative stress and biochemical parameters in adults at risk for cardiovascular disease. J Ethnopharmacol. 2011;133(1):46-52. Return to content
  • (7) Ming Li et al; Epigallocatechin-3-gallate inhibits angiotensin IIand interleukin-6-induced C-reactive proteinproduction in macrophages; Pharmacological Reports, 2012, 64, 912-914 Return to content

Povezani članci:

ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).

Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.

Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.