Slatki kesten se najčešće koristi u desertima, iako od njega možete pripremiti brojna druga ukusna jela. Osim toga, slatki kesteni imaju antioksidativna svojstva, bogati su vitaminima B1, B2, B6 i E i što je iznenađujuće, sadrže podjednaku količinu vitamina C kao i maline i ribizle. Osim toga, sadrže natrijum, kalijum, kalcijum i fosfor. Ujedno su bogati vlaknima, tako da su definitivno izuzetno hranjivi. Malo ljudi zna koliko se ukusna supa može pripremiti sa njima, a njihov prepoznatljiv i neobičan ukus definitivno nije rezervisan samo za zimske večeri.
Sastojci:
- 400 skuhanih i oguljenih slatkih kestena
- 15 g maslaca
- 1 praziluk
- 1 štapić celera
- 1 pastrnjak
- 1 češanj bijelog luka
- 400 ml povrtnog temeljca
- 50 ml suhog bijelog vina
Priprema:
Ogulite, narežite i izdinstajte povrće na niskoj temperaturi i maloj količini maslaca. Dodajte sitno nasjeckani kesten i uspite vino nakon nekoliko minuta dinstanja uz miješanje. Dodajte povrtni temeljac, a kada provrije, spustite temperaturu i pustite da se krčka oko 20 minuta dok ne bude gotovo. Ispasirajte u kremastu smjesu pomoću štapnog miksera ili u procesoru za hranu, pa posolite po želji. Preporučujemo da kao prilog koristite timijan i krutone sa maslacem, hrskavu pancetu i kiselu pavlaku.
Izvor:
67 Étterem (www.67etterem.hu)
Povezani recepti:
ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).
Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.