Kremasta supa od vrganja sa pestom od suncokretovih sjemenki

Kremasta supa od vrganja sa pestom od suncokretovih sjemenki

Sastojci (za 4 porcije):

  • 1 glavica luka
  • 50 ml bijelog vina
  • 500 g šolje vrganja
  • 3 grančice timijana
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 50 g parmezana
  • 20 g svježeg bosiljka
  • 10 g svježe žalfije

Priprema:

Karamelizirajte isjeckani luk na niskoj temperaturi na malo maslinovog ulja u trajanju od 35 do 45 minuta. Dodajte sol i biber po ukusu, pa uspite bijelo vino. Kuhajte nekoliko minuta i dodajte narezane vrganje i isjeckani timijan, pa na visokoj temperaturi popržite sa lukom dok ne potamni. Zatim uspite temeljac i pustite da krčka kraće vreme, sve dok ne završite pripremu. Pomoću štapnog miksera ispasirajte supu dok ne postane homogena, pa procijedite kroz cjediljku tako da ne ostanu krupni komadići. Što se tiče pesta, počnite tako što ćete tostirati sjemenke na suhoj i veoma vrućoj tavi, pa ih zatim sameljite i dodajte suncokretovo ulje, parmezan, bosiljak i žalfiju. Prilikom posluživanja pospite malom količinom pesta.

Povezani recepti:

ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).

Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.

Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.