Mada su dinje galije poznate već 4000 godina, malo nas je upoznato sa njihovim tajnama. Pored cinka, fosfora, kalcijuma, kalijuma, hroma, magnezijuma, natrijuma, bakra, željeza i brojnih voćnih kiselina, ujedno sadrže vitamine A i C, beta karoten i folnu kiselinu. I kada se jedu same, bez ičega, fantastična su poslastica, ali talijani jednostavno znaju sve učiniti boljim. Dakle, izmislili su predjelo od dinje i šunke. Mnogi misle da je dinja pola voće, a pola povrće slatkog ukusa. Kada je kombinujete sa zelenim lisnatim povrćem, savršeno je osvježavajući sastojak salate.
Sastojci:
- 1 pakovanje miješane zelene salate
- 8–10 cherry paradajza
- 1 glavica crvenog luk
- pola dinje galija
- balzamični ocat
- med
- maslinovo ulje
Priprema:
Ogulite i narežite dinju. Prerežite cherry paradajz na pola i narežite luk. Napravite dresing od mješavine balzamičnog octa, meda i maslinovog ulja. Stavite mješavinu salate i luk u veliku posudu i dobro pomiješajte sa dresingom. Stavite paradajz i kockice dinje preko i poslužite! Dobro se slaže sa grilovanim sirom ili mesom, ali je i sama po sebi idealno i lagano ljetno jelo.
Izvor:
Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)
Povezani recepti:
ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).
Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.