Zob je izvor nerastvorljivih vlakana zbog kojih se duže osjećate sitim, što ih čini omiljenom osnovnom namirnicom niskokaloričnih dijeta. Zob sadrži u podjednakoj mjeri proteine, ugljene hidrate i antioksidanse. Zobena kaša, zbog niskog glikemijskog indeksa, pogodna je i za dijabetičare. Zobenoj kaši možete dodati razno voće: na primjer banane, naribane jabuke ili kruške. Ali šumsko voće jelo pretvara u vatromet boja koji u zdjelici izgleda vrlo primamljivo, uz dodatnu prednost što ćete dan započeti s dozom antioksidansa. Ako nije sezona svježeg bobičastog voća, poslužit će i smrznuto voće. Dobra ideja je voće preko noći odmrznuti u cjedilu kako bi bilo spremno za doručak.
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 200 g zobenih pahuljica
- 200 g bobičastog voća
- cimet
- 2 kašike meda
U lončiću podgrijte jednaku količinu mlijeka i vode, pa smanjite temperaturu. Dodajte zob, med i cimet i kuhajte dok zob ne omekša. Poslužite sa šumskim voćem na vrhu, a ako želite, prelijte s još malo meda.
Izvor:
Povezani recepti:
ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).
Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.
Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina
Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.