Zobena kaša sa šumskim voćem

Zobena kaša sa šumskim voćem

Zob je izvor nerastvorljivih vlakana zbog kojih se duže osjećate sitim, što ih čini omiljenom osnovnom namirnicom niskokaloričnih dijeta. Zob sadrži u podjednakoj mjeri proteine, ugljene hidrate i antioksidanse. Zobena kaša, zbog niskog glikemijskog indeksa, pogodna je i za dijabetičare. Zobenoj kaši možete dodati razno voće: na primjer banane, naribane jabuke ili kruške. Ali šumsko voće jelo pretvara u vatromet boja koji u zdjelici izgleda vrlo primamljivo, uz dodatnu prednost što ćete dan započeti s dozom antioksidansa. Ako nije sezona svježeg bobičastog voća, poslužit će i smrznuto voće. Dobra ideja je voće preko noći odmrznuti u cjedilu kako bi bilo spremno za doručak.

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 200 g bobičastog voća
  • cimet
  • 2 kašike meda

 

U lončiću podgrijte jednaku količinu mlijeka i vode, pa smanjite temperaturu. Dodajte zob, med i cimet i kuhajte dok zob ne omekša. Poslužite sa šumskim voćem na vrhu, a ako želite, prelijte s još malo meda.

Povezani recepti:

ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).

Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.

Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.