Špagete sa pestom od peršuna i paradajzom

Špagete sa pestom od peršuna i paradajzom

Pesto je jedno od najjednostavnijih, ali i najukusnijih recepata talijanske kuhinje. Navodno je nastao u pokrajini Liguriji, ali prema rukopisima, bio je poznat i korišten već i u srednjovjekovno doba, kada je pretežno konzumiran sa rezancima (u domovini tjestenine). Iako je pesto sjajan dodatak jelima sa krompirom i mesom, verzija sa špagetima je i dalje najpopularnija. Vrsta tjestenine je za pesto izuzetno važna. Što je tanja, to je pesto bolje prekriva. Najpopularnija vrsta pesta je genovese, koji se pravi od bosiljka, pinjola, bijelog luka, maslinovog ulja i naravno, parmezana. Kada pripremate pesto uvijek imajte u vidu broj pet, čak i ako imate određenu slobodu po pitanju količine sastojaka. Pinjoli su nešto skuplji, a mogu se zamijeniti i bilo kojim sjemenkama sa visokim sadržajem masnoće, na primjer orasima, bademima, lješnjacima, pa čak i suncokretovim sjemenkama. Umjesto bijelog luka možete koristiti divlji češnjak ili mladi luk, pa čak ga i potpuno izostaviti ako vam se ne dopada. Svježi bosiljak može se zamijeniti drugim zelenim biljem, kao što je peršun u ovom receptu. Međutim, dva sastojka su nezamjenjiva, a to su parmezan i maslinovo ulje. Oni su obavezni sastojci dobrog pesta.

Pesto sa peršunom ima nešto blaži ukus od verzije sa bosiljkom, ali je zato bogat karotenom, vitaminima C i E i mineralima, tako da se toplo preporučuje tokom zimskih mjeseci. Napravite pesto sa lješnjacima kako biste ga učinili još ukusnijim. Klasični pesto se pravi u avanu, ali vi možete slobodno koristiti procesor za hranu. Krajnji rezultat bit će ujednačeniji i kremastiji pesto.

Sastojci:

  • 4–5 vezica peršuna
  • 100 g oljuštenog kikirikija
  • 100 g parmezana
  • 1 češanj bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • pakovanje špageta od 500 g (integralnih ili pirovih)
  • 2–3 zrela paradajza narezana na kockice

Priprema:

Na suhoj tavi ili u rerni tostirajte kikiriki. Operite i sitno nasjeckajte peršun. Stavite kikiriki i peršun u procesor za hranu, dodajte češanj oguljenog i zgnječenog bijelog luka, parmezan i dovoljno maslinovog ulja da dobijete kremastu smjesu. Pesto je gotov za svega nekoliko minuta. U međuvremenu bi špagete trebale biti gotove. Kada procijedite tjesteninu, odmah dodajte pesto i nasjeckani paradajz. Dobro promiješajte, dobit ćete predivan lagan obrok za večeru ili ručak koji će vas fino zasititi.

Izvor:

Anyakanyar.hu (www.anyakanyar.hu)

Povezani recepti:

ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).

Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.

Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.