Domaći namaz od lješnjaka

Domaći namaz od lješnjaka

Svima omiljeni namaz od lješnjaka počeo je osvajati cijeli svijet prije 50 godina u gradiću Alba u regiji Pijemont u Italiji. Pietro Ferrero, talijanski slastičar, eksperimentisao je sa slatkim i hranljivim maslacem od lješnjaka još od 1920-ih godina. Ovaj namaz na hljebu predstavlja savršen doručak za djecu i fizičke radnike. Na kraju je Pietrov sin Michele Ferrero 1964. godine usavršio recept za namaz od čokolade i lješnjaka. Predstavio je novu etiketu i pakovanje, dodao talijanski sufiks -ella na englesku riječ „nut“, koja znači lješnjak, a sve ostalo je historija. Danas je Nutella apsolutni favorit u 100 zemalja. Deset fabrika širom svijeta svake godine proizvede preko 350 hiljada tona ovog proizvoda.

Glavni sastojak je pijemontski lješnjak, kojem je Evropska komisija dodijelila oznaku geografskog porijekla. Lješnjaci zadržavaju ukus i aromu čak i nakon pečenja. Lješnjaci sadrže nezasićene masne kiseline. Osim toga, lješnjaci sadrže veliku količinu minerala, vitamina i vlakana, pa su zbog toga važan dio balansirane ishrane. Vlakna ujedno pomažu u sprečavanju gojaznosti jer vas čine sitim, zato se tako toplo preporučuju za užinu. Lješnjaci su bogati vitaminima B1, B2, C, H i E, kao i kalcijumom i magnezijumom. Ujedno su bogati enzimima koji učestvuju u proizvodnji ćelijske energije. Kombinacija lješnjaka sa kakaom ili čokoladom je još zdravija, jer sve ove namirnice sadrže bakar i željezo.

Ovaj delikatesni proizvod koji obično kupujete u prodavnici možete pripremiti i kod kuće.

Domaća Nutella – sastojci

  • 200 g lješnjaka
  • 100 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 3 kašike mlijeka u prahu
  • 1 kašikica meda
  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha
  • prstohvat soli

Priprema:

Lješnjake pecite u zagrijanoj rerni na papiru za pečenje približno 10 minuta. Ogulite ih i stavite u blender ili procesor za hranu te miksajte dok su vrući sve dok ne dobijete homogenu kremastu smjesu. U malom lončiću proključajte mlijeko, mlijeko u prahu, med, kakao prah i sol. Istopite obje vrste čokolade u posudi za kuhanje na pari. Uspite istopljenu čokoladu u smjesu sa mlijekom, pa umiješajte i mlaku smjesu sa lješnjacima. Napunite tegle domaćom Nutellom i uživajte u slatkom doručku ili užini, a ako želite konzumirajte je direktno iz tegle!

Izvor:

Anyakanyar (www.anyakanyar.hu)

Povezani recepti:

ASPIRIN protect 100 mg gastrorezistentne tablete se preporučuju za smanjenje rizika od prvog srčanog udara kod osoba sa kardiovaskularnim faktorima rizika (kao što su šećerna bolest, hiperlipidemija , povišeni krvni pritisak, gojaznost , pušenje, starost).

Lijek se izdaje bez recepta i sadrži acetilsalicilnu kiselinu.

Bayer d.o.o. Sarajevo; Trg solidarnosti 2A, 71000 Sarajevo; Bosna i Hercegovina

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima lijeka posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.